AUTOMATIZAREA PROCESELOR

Fără ca noi sa realizăm, viața în secolul 21 a început sa fie condusă prin algoritmi, ei devenind extrem de importanți în viața personală si profesională. Cumpăram online, călătorim, construim, avem de-a face cu automatizarea proceselor prin instrucțiuni “step by step”. Pentru că sunt invizibili, suntem tentați să nu le dăm o așa mare importanță, în ciuda faptului că ne folosim de ei în mod curent în mediul digital, și nu numai. 

Folosirea algoritmilor vine din antichitate, algoritmul lui Euclid (cel mai mare divizor comun) te ajuta sa nu ai resturi atunci când vrei sa acoperi o suprafață dreptunghiulară cu elemente pătrate (gresia din bucătărie).

Transformarea locurilor de muncă în a patra revoluție industrială

O temă nelipsită la conferințele legate de transformarea digitală a proceselor si tehnologii disruptive, este aceea a dispariției sau transformării locurilor de muncă actuale. Algoritmii inlocuiesc munca repetitivă și aduc un plus major in eficiență prin Machine Learning si Inteligenta Artificiala . Nu consider acest aspect pozitiv sau negativ, ci îl consider un fapt de care trebuie sa ținem cont. Noi, cei implicați în acest proces de transformare a societății în care trăim, trebuie sa conștientizam importanța implementării tehnologiilor disruptive și reconversia profesională ca și responsabilitate socială.

automatizare digitalizare transformare digitala

Un exemplu în acest sens este platforma de monitorizare prețuri concurență, dezvoltată de doi romani și care se vrea un fel de Google al preturilor. Este un exemplu clasic în care se înlocuiește munca repetitivă de cercetare a prețurilor, automatizând acest proces, fără a fi nevoie de intervenția omului. Rezultă rapoarte, pe baza cărora, se pot lua decizii bazate pe date în legătură cu politica de prețuri a magazinelor online.

Câteva exemple

Algoritmi de sortare

Deoarece transmiterea de date via internet se face prin pachete de date, algoritmii de sortare sunt printre cei mai utili in a le asambla înapoi iar Google nu ar fi Google daca nu ar exista algoritmul lor de sortare numit “Page Rank”.  

Tipuri de algoritmi de sortare: Bubble sort & Merge sort

Mai sunt multe alte tipuri de algoritmi de sortare, sunt folosiți în funcție de problema pe care vrem sa o rezolvam. Algoritmii de sortare aduc ordinea în lume!

Algoritmi de împerechere

Deoarece au un impact major în societate, în 2012, a fost acordat premiul Nobel în economie pentru “Teoria alocărilor stabile și practica designului de piață”, cunoscuta și sub numele „Stable marriage problem”

Alte aplicații:

Salvează vieți si se folosesc cu succes în medicina. Identifica dintr-un volum extrem de mare de date, persoanele compatibile pentru transplant de organe atunci când sunt perechi pacient-donator incompatibile. 

Sunt foarte utilizați în aplicațiile pentru “dating”, recentele cercetări aratând ca cei care s-au întâlnit online, tind sa fie mai fericiți și a aibă casnicii mai solide. Ei caută prin profile după preferințe, compatibilități, etc…

O altă aplicație importanta a acestui algoritm este în împerecherea user-server pentru rețelele distribuite de mari dimensiuni sau pentru consensul in cadrul retelelor bazate pe tehnologia Blockchain

Travel salesman problem

Avem o lista de orașe și distanțele dintre fiecare pereche. Avem nevoie să aflăm care este cea mai scurtă rută posibilă pentru a vizita fiecare oraș si a te întoarce la orașul de plecare. Implicațiile acestui algoritm sunt foarte clare daca ne gândim la companiile de transport si mai ales la platformele care împerechează nevoile clienților cu prestatorii de servicii de transport.

Concluzie:

Exceptând teoriile conspirative privind „trezirea mașinilor” algoritmii for face pentru noi același lucru ca pana acum, vor rezolva probleme.  

Gândește digital!