Ne place sau nu, consider foarte important sa urmărim ce se întâmpla la Davos. Fie ca ești conspiraționist, simpatizant sau neutru, probabil este bine sa ști ce transmit liderii celor mai puternice națiuni locuitorilor acestei planete si care este poziția lor in cestiunile care pot influenta la nivel global omenirea. In afara de Biden, a cărui lipsa este explicabila, au vorbit toți cei importanți. Merkel, Macron, Ursula, Netanyahu, Putin,  Xi Jinping, Premierul Japoniei, Premierul din Singapore, etc… etc…

Merkel si Ursula au spus cam același lucru, si au insistat mult pe trecerea la industria fără emisii. Vor schimba politica fiscala astfel încât sa avantajeze companiile care sunt prietenoase cu mediul. Mai mult, vor sa facă un sistem prin care sa penalizeze companiile din UE care afectează mediul oriunde in lume. Fondurile europene vor fi 50% pentru companii care au proiecte cu componenta de protejare a mediului si 20% către digitalizare.

Ursula a venit cu ceva in plus, un mesaj pentru companiile de tehnologie, in condițiile in care, citeam de curând ca i-au invitat pe toți la Parlamentul European. Foarte probabil, ca sa fie pregătiți pe subiect. Zice ca in urma celor întâmplate in America, UE își va reglementa piața, astfel încât deciziile luate de algoritmi sa fie transparente iar deciziile de închis conturi precum s-a întâmplat cu Trump, sa nu poată fi luate de companie in mod unilateral. S-a lăudat cu GDPR-ul si înțeleg ca vor deschide o piața a serviciilor digitale iar pe care companiile care vor sa intre trebuie sa fie “compliance”. 

Macron a vorbit in mare parte despre mediu si acordul de la Paris. Altceva nu am înțeles, pentru ca traducătorul se tot pierdea in idei. Citeam ca uneori nici jurnaliștii francezi nu reușesc sa-i înțeleagă metaforele pe care le-au numit macronisme.

Putin zice ca înțelege problema de mediu si gravitatea ei, dar nu vrea sa plătească factura cot la cot cu tarile dezvoltate care au beneficiat in aceasta perioada. Cumva… ei au făcut mizeria asta, sa curețe. In rest ca o sa fie cooperant si ca nu face prostii. A… si ca sistemul capitalist si-a dovedit ineficienta 😊

Xi Jinping a fost foarte împăciuitor. Fratior, facem si dregem împreună pe plan mondial, suntem verzi si frumoși, cooperam si salvam planeta dar sa nu ne băgăm la felul in care își fac partea lor din treaba. Cultura chineza este una aparte si poate este mai greu de înțeles pentru noi.

Mi-a plăcut Premierul din Singapore. SI ei vor sa dezvolte ca si UE o piață digitala apoi a semnala o problema pe care o considera cu impact major pe plan Mondial, relația dintre China si SUA.

Concluzii:

Protejarea mediului si schimbarea tehnologiei pentru a merge către emisii zero este o prioritate pentru toți. Vrei sa faci afaceri in UE trebuie sa adopti astfel de politici pe termen lung sau vei fi taxat pe toate canalele. 

UE va aloca mare parte din fondurile europene in aceste direcții si va schimba politica fiscala astfel încât sa avantajeze companiile “verzi”

Se creează o piață noua, piața serviciilor digitale