Ce elimina si ce adaugă tehnologia blockchain intr-un mediu social sau de business?
PREMISE
Pentru a intelege mai bine de ce tehnologia blockchain este in prim plan cand se vorbeste despre tehnologii disruptive, trebuie sa vedem care sunt provocarile actuale in ceea ce priveste modul in care facem tranzactii. Comerțul global a fost si este singura forma prin care s-a creat bunăstare in toata istoria omenirii iar fricțiunile din piața au fost cauzele ce au îngreunat dezvoltarea. De-a lungul timpului au fost îndepărtate anumite fricțiuni cu ajutorul instrumentelor de plata ce au redus riscurile sau soluții inovative de comunicație ce au diminuat întârzierile datorate distantelor mari.
Banii si instrumentele financiare generează încredere si facilitează modul in care facem tranzacții iar telefonul sau cardul de credit au sporit considerabil viteza.
Tranzacțiile la nivel global cresc exponențial, creând rețele din ce in ce mai complexe interdependente intre ele iar direct proporțional cresc vulnerabilitățile, costurile si ineficienta.
Tehnologia IoT prin care dezvoltam echipamente autonome va influenta considerabil si ea numărul de tranzacții ce trebuie procesate. Frigidere sau imprimante care își dau singure comenzi către furnizori sau mașini autonome care in drumul pe care îl fac pentru a livra trebuie sa oprească sa alimenteze.
DEZAVANTAJE
Banii cash ( Dolar, Euro, Ron ) te limitează la o regiune iar viramente bancare pot avea uneori o durata prea mare pana la finalizarea tranzacției. Se adaugă si faptul ca are acces la un cont bancar aproximativ 50% din populația globului
Se face un efort dublu pentru menținerea înregistrărilor despre tranzacții in mai multe locuri, fiind nevoie de intermediari pentru a le valida. In plus, transparenta este limitata si nu este vizibilitate asupra lanțului de aprovizionare de la sursa materiei prime pana la consumatorul final.
CONTEXTUL
In 2008 odată dupa criza financiara, oamenii aveau nevoie de un sistem mai sigur, mai ieftin si mai transparent de înregistrare a tranzacțiilor.
De ce ar trebui să vă intereseze tehnologia blockchain? Care sunt argumentele pentru care este considerată la fel de revoluționară precum lansarea internetului?
Câteva motive:
- Practic toate organizațiile guvernamentale chestionate de IBM intenționează să investească în blockchain ca proces de digitalizare.
- Una din cinci bănci centrale afirmă că vor folosi aceasta tehnologie în 2019, potrivit unui nou studiu realizat de Centrul Cambridge pentru finanțe alternative
- Peste 1.500 de profesioniști în domeniu sunt angajați de IBM la nivel mondial.
- Anunțurile de muncă la care se cer astfel de abilități s-au triplat în ultimul an (businessinsider, linkedin)
- Piața globală este așteptată să atingă 5 miliarde USD în 2023 (businessinsider)
- Tehnologia Blockchain este de așteptat să aibă un impact exploziv asupra economiei mondiale. Potrivit Forumului Economic Mondial, IBM, Oracle, Deloitte și a multor alte organizații de renume, blockchain-ul este una dintre cele mai disruptive tehnologii emergente de astăzi. Aproximativ 10% din PIB-ul mondial va fi cumva stocat pe platformele de tip blockchain până în 2025-2027 dacă previziunile lor vor deveni realitate.
RASPUNSUL
Totul a inceput acum 10 ani cu lansarea Bitcoin. Sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, un om sau un grup, au creat cea mai faimoasa criptomoneda iar in acest proces au inclus Blockchain ca baza de date pentru înregistrarea tranzacțiilor. Trecând peste volatilitatea criptomonedelor, goana dupa investiții cu câștig rapid, averi făcute sau pierdute, Bitcoin este si va rămâne un cap de afiș indiferent daca valoare scade sau creste. De reținut aici este faptul ca valoarea criptomonedelor este data de tehnologia Blockchain
Pentru a răspunde acestor schimbări majore lumea are nevoie de un sistem de automatizare procese de plata, cat mai simplu de utilizat si mult mai rapid. Fără sa fie nevoie de echipamente specializate care sa genereze costuri suplimentare, integrat cu un mecanism care sa ofere încredere si transparenta iar informația sa fie distribuita la nivel de rețea.
Tehnologia Blockchain intr-un fel sau altul va transforma sau chiar revoluționa anumite aspecte in care facem business in anii ce vor urma. Ea elimina sau diminuează nevoia de verificare prin terți iar predicțiile analiștilor de la Gartner spun ca pana in 2022 business-ul bazat pe tehnologia blockchain va valora 10 miliarde.
CE ÎNSEAMNĂ TEHNOLOGIA BLOCKCHAIN?
Așa cum internetul este o modalitate prin care se face schimb de informații, Blockchain este o modalitate prin care se face schimb de valoare. Considerat internetul valorilor ( sau web 3.0 ) este in topul tehnologiilor disruptive alaturi de Inteligenta Artificiala, Internet of Things, Realitate Augumentata, Robotica, etc…
TEHNOLOGII DISRUPTIVE
- Este una dintre tehnologiile cel mai greu de inteles, arata un survey Hub Spot
Este o baza de date ce facilitează procesul de înregistrare si urmărire a tranzacțiilor sau a operațiunilor într-o rețea de business sau mai specific in supply chain.
Tehnologia Blockchain inseamna securitate sporită și costuri mai mici pentru toți cei implicați
Numit si Distributed Ledger Technologies ( DLT ), puterea si atractivitatea blockchain consta in transparenta si securitate. Pentru a schimba o singura înregistrare, este necesara verificarea si aprobarea unui întreg lanț de înregistrări criptate făcând imposibila fraudarea. Un alt avantaj privind securitatea informatiilor, este acela ca informația este distribuita la nivel de rețea si nu pe un singur server, ceea ce face practic imposibila interceptarea si furtul de date. Fata de tehnologiile mai vechi, se reduc semnificativ costurile prin operarea si programarea mai eficienta.
Raj Mody, responsabil cu investițiile tehnologiile disruptive la PwC HR, spune ca pe lângă posibilitățile de automatizare procese, prin blockchain se va putea aloca foarte rapid resurse relevante pentru o organizați si se redefinește modul in care se conectează resursa umana de valoare cu problemele pe care le poate rezolva.
Un impact major va avea si in securitatea informatiilor si a datelor cu caracter personal si implicit va rezona cu regulamentul GDPR datorita posibilității de a păstra anonima sursa datelor si a avantajelor certe privind securitatea cibernetica.
Tipuri de retele Blockchain
- Participantii sunt anonim
- Toti participantii au drept de scriere si citire
- Consens de tip Proof of Work
- Participanti cu identitate validata din mai multe organizatii
- Dreptul de scriere prin consens intre “n” participanti
- Drept de citire public sau restrictionat
- Varietate de algoritmi pentru consens
- Participanti cu identitate validata din mai multe organizatii
- Dreptul de scriere prin consens intre n participanti
- Drept de citire public sau restrictionat
- Varietate de algoritmi pentru consens
Ce reprezinta BITCOIN pentru tehnologia Blockchain
Bitcoin este pentru Blockchain asa cum este Word, Excel sau orice alta aplicatie pentru Windows.
Bitcoin este prima dovada ca tehnologia blockchain este revoluționara
Conacul Notting Hil scos la vanzare iar cumparatorii conditionati sa plateasca doar in bitcoin
In comparație cu monedele tradiționale gestionate de Băncile Centrale
- Nu este controlat de nicio entitate
- Nu este printat – este „minat” de oameni si mai nou de companii
- Nu se bazează pe niciun organism pentru verificare, validare si gestionare monede
- Este un sistem p2p similar cu Skype, WhatsApp sau BitTorrent
Securitate – tranzacțiile nu pot fi șterse; In cazul unei erori se înregistrează o alta tranzacție pentru corecție;
Eficienta – costuri si operare; Nu este nevoie de intermediari iar informatia nu este dublata;
Bitcoin are ca fundament blockchain cu rolul de registru comun pentru toate tranzacțiile făcute vreodată, acesta descărcându-se imediat ce este instalata aplicația ce gestionează moneda(wallet)
TEHNOLOGIA BLOCKCHAIN ÎN B2B
In ultimii 2-3 ani blockchain a ieșit de sub umbra nefasta a criptomonedelor si a căpătat încredere in urma numeroaselor proiecte pilot implementate de companii cu renume in zona financiara sau supply chain, automatizând procese efectuate manual si eliminând eroarea umana.
Extrapolând, acest tip de tehnologie poate fi utilizata pentru orice tranzacție sau operațiune, cu scopul de a avea trasabilitatea unor valori fizice sau digitale.
In cazul metodelor tradiționale, înregistrările tranzacțiilor si trasabilitatea presupune că participanții (companii de producție, retail, industria conexa etc.) au propriile evidente plus unele evidente ale parților.
Efect
- Scump datorita comisioanelor pentru intermediari
- Ineficient deoarece apar întârzieri, efort dublu pentru a menține actualizate înregistrările, vulnerabilitate a sistemului centralizat supus constant la atacuri cibernetice
In contrast, Blockchain oferă participanților prin arhitectura sa, posibilitatea sa folosească la comun registrul, acesta actualizându-se automat după fiecare tranzacție validata.
Este un sistem de transfer P2P in care fiecare participant(nod) are posibilitatea atât de scriere cat si de citire, datele fiind sincronizate automat la nivel de rețea iar informația identica in toate nodurile.
Orice rețea Blockchain are următoarele caracteristici:
Consens – validarea se face numai daca toți participanții sunt de acord
Proveniența – participanții știu de unde a venit un anumit activ si cum s-a făcut kt transferul de proprietate in timp.
Imutabilitate – niciun participant nu poate sa modifice o tranzacție după ce aceasta a fost înregistrata. Daca apare o eroare aceasta va fi corectata cu alta tranzacție. Ambele vor fi vizibile
Finalitate – registru unic ce oferă vizibilitate si trasabilitate pentru a identifica posesorul unui anumit activ sau o anumita tranzacție efectuata.
Fig 1-1 Transferul de proprietate – traditional
Fig 1-1 Transferul de proprietate in blockchain
1. a) Cel care reglementează introduce datele de înregistrare pentru vehiculul nou si transfera proprietatea către producător
1. b) Producătorul declara datele de identificare(model, nr de identificare etc.) ținând cont de șablonul smart contractului.
2. Dealerul poate vedea in timp real stocul si poate face transferul de proprietate prin executarea unui smart contract validându-se automat vânzarea
3. Compania de leasing poate vedea de asemenea stocul dealerului si transfera proprietatea in același fel rulând un alt smart contract ce conține condițiile contractuale intre cele doua parți.
4. Chiriașul poate vedea mașinile disponibile iar un smart contract face sa înceapă derularea contractului de leasing
5. Procesul se repeta intre diverși chiriași ai mașinii si compania de leasing până aceasta retrage mașina si o da la casat transferând proprietatea tot printr-un smart contract
Avantaje observate:
Respecta principiile fundamentale de lean, eliminând operațiuni si etape ce nu adauga valoare din perspectiva clientului.
Reducerea timpilor prin digitalizare
- De la zile la minute ținând cont de complexitatea interacțiunilor între entități
- Nu este nevoie sa fie verificata de o entitate centrală
Reducerea costurilor
- mai putina supraveghere datorata ante reglementărilor dintre părți
- reducerea considerabila a intermediarilor prin interacțiunea directa intre părți
- eliminarea efortului dublu de a menține up to date înregistrările, acestea fiind distribuite si vizibile la nivel de rețea
Securitate sporita
- caracteristicile blockchain protejează împotriva modificărilor, a fraudelor, si a atacurilor cibernetice
- acces restricționat la rețea din exterior prin chei criptografice
- permisiuni in rețea in urma unor confirmări ca solicitanții sunt cei care se declara a fi
- bunurile si valorile comercializate sunt exact cum au fost declarate
Chiar daca nu toate rețelele de tip blockchain au o structura de permisiuni, acest aspect este vital in cele dedicate pentru business.
Confidențialitate sporita – prin selectarea nivelului de acces la vizibilitatea datelor pentru fiecare participant si permisiuni extinse pentru auditori
Îmbunătățește procesul de auditare – fiind o singura sursa a datelor cu autenticitatea confirmata
Creste eficienta in operațional prin automatizare procese – prin simplificarea transferului de proprietate. Tranzacțiile tind sa se alinieze la viteza cu care facem business
Construim încredere cu blockchain – prin arhitectura rețelei si modalitatea de criptare a informațiilor, se oferă o dovada criptografica peste un set de tranzacții. In acest fel se elimina posibilitatea de frauda si orice încercare este ușor de identificat.
Tehnologia bockchain generează încredere
- Distribuita si sustenabila – up to date după fiecare tranzacție si replicata selectiv la toți participanții aproape in timp real. Pentru ca nu este controlata de o singura organizație, nu este dependenta de modificările in structura entităților.
- Securizata, privata, imutabila – Nivelul de permisiuni si criptarea elimina posibilitatea accesării neautorizate a datelor. Participanții au vizibilitate selectiva iar informațiile nu pot fi șterse.
- Transparenta si auditabilă – identitățile participanților sunt verificate fără a fi nevoie de intermediari; Tranzacții datate si verificabile in tip real; aceeași informație distribuită la toti participanții
- Bazat pe consens – toți participanții relevanți in rețea trebuie sa fie de acord cu validarea unei tranzacții noi prin utilizarea unor algoritmi. Fiecare rețea are programate reguli prin care se validează o noua tranzacție
- Flexibila – Datele din rețea pot fi folosite pentru îmbunătățirea altor procese sau interconectarea cu alte rețele blockchain.
Cum funcționează?
Pana acum v-am prezentat caracteristicile generale si avantajele pe care le aduce tehnologia blockchain într-o rețea de business. Modul de funcționare îl da chiar numele. Un „lanț de blocuri” ce creste odată cu numărul de tranzacții înregistrate in el, legate intre ele criptografic. Stochează înregistrările, confirma data, ora si ordinea tranzacțiilor iar regulile de validare sunt agreate la nivel de rețea.
Modalitatea de stocare a datelor in blockchain
Functia Hash
Hash-ul este o semnătura digitala unica ce este obținuta prin aplicarea unei funcții matematice
Fiecare bloc conține un Hash, time-stamp pentru tranzacțiile validate si hash-ul blocului precedent. Acesta din urma leagă blocurile unele de altele si previne orice forma de frauda inclusiv includerea unui bloc intre doua deja create, rezultând atributul cheie – Imutabilitatea.
Tehnologia Blockchain nu înlocuiește bazele de date tradiționale, aplicațiile de mesagerie sau cele care procesează tranzacții. Chiar daca are caracteristicile unei baze de date, beneficiile pe care le aduce sunt mult extinse. Atributul cheie fiind acela ca nu poate fi modificata de actori rău intenționați, inclusiv de administratorul bazei de date.
Tehnologia blockchain, Componente si concepte cheie
Registru Distribuit
Prin faptul ca sunt distribuite si transparente se elimina efortul dublu întâlnit in cele tradiționale.
Caracteristici:
- Stochează toate tranzacțiile din rețea, fiind un sistem de înregistrări într-o singura sursa
- Toți participanții dețin o copie a registrului
- Niveluri de acces prin care participanții pot sa vizualizeze datele numai daca sunt autorizați in acest sens.
Permisiuni
Rețelele de business au sens numai daca au aceasta componenta prin care fiecare participant are o identitate unica ce oferă drepturi de vizualizare in funcție de politicile de confidențialitate ale rețelei. In acest fel, organizațiile pot sa se alinieze mai ușor la reglementările privind GDPR, sănătate sau asigurări.
De regula, in rețelele blockchain exista o autoritate ce are ca scop setarea nivelurilor de acces. Restricționa intr-un mod securizat a accesului la detaliile unei tranzacții, oferă posibilitatea stocării si unor detalii suplimentare, putându-se alege ce anume poate vizualiza fiecare participant, prin utilizarea unor certificate(chei) digitale.
In contrast, public blockchain oferă anonimitate participanților pentru confidențialitatea datelor.
Consens
In rețelele ce au la baza blockchain participanții sunt cunoscuți, tranzacțiile sunt verificate iar apoi stocate prin consens. Mecanismul si modalitatea prin care se validează este diferit de la o un sistem la altul.
- Proof of Stake – ca sa valideze tranzacțiile, validatorii trebuie sa dețină un anumit procent din valoarea totala a rețelei. Acest sistem face ca atacurile asupra rețelei sa fie extrem de costisitoare.
- Semnătura multipla- validarea se face de o majoritate stabilita inițial(de exemplu 3 din 5 participanți trebuie sa fie de acord)
- Proof of work – ineficient pentru rețelele de business. Computerele din rețea care „minează” si validează tranzacțiile, trebuie sa rezolve probleme matematice complexe folosind forța brut[, ceea ce duce la un consum energetic foarte mare.
SMART CONTRACT
Este un angajament si un set de reguli la fel ca in cazul contractelor tradiționale. Este integrat in blockchain si este executat automat ca parte din tranzacție daca sunt îndeplinite condițiile.
Definește condițiile contractuale prin care se efectuează un transfer.
Exemplu: Poate sa conțină termeni si condiții pentru asigurări de călătorie si va fi executat automat daca are loc o întârziere a zborului cu mai mult de 15 minute.
Situatia actuala in asigurari de raspundere civila
Blockchain in asigurari de raspundere civila
CONCLUZII FINALE:
Pentru ca aceasta tehnologie sa fie fezabila, trebuie identificate problemele si zonele ineficiente in operațiunile existente care se pot aborda prin utilizarea blockchain. Trebuie sa ne uitam acolo unde este o munca intensiva, automata, cu costuri ridicate, unde necesita un volum mare de date colectate sau o verificare suplimentara făcută de terți asupra veridicității unei operațiuni sau tranzacții.
Pe lângă domeniile menționate mai sus, tehnologia a ajuns deja si in atenția zonei HR, așteptările fiind de a simplifica prin automatizare procese si date. Chiar daca nu sunt încă multe studii de caz relevante pentru suportul funcțiilor HR(excepție făcând câteva proiecte mari deja implementate), se recomanda atenție asupra posibilelor schimbări. Personal cred ca este nevoie ca tehnologia sa se dezvolte mai întâi in alte domenii ca sa fie relevanta in aceasta industrie. Chiar daca s-a decuplat de la criptomonede, oamenii mai au pana sa înțeleagă cum funcționează si cum pot beneficia de inovația pe care o aduce in multe domenii, mai ales prin interoperabilitate.
Prin digitalizare, sunt multe posibile aplicabilități pentru blockchain si foarte probabil in câțiva ani se așteaptă o adopție mainstream. Pana atunci companiile vor face pași mici in aceasta direcție pentru ca oamenii sa se poată adapta la o tehnologie a cărui potențial este destul de greu înțeles, așa cum a fost si cu adopția platformelor in cloud.